Viața de zi cu zi a căpătat un alt sens, iar prioritățile de odinioară s-au transformat în măsuri de prevenție.

Dacă ai nunta într-una din lunile viitoare, suntem conștienți că nu ești lipsită de griji și întrebări. Mai mult, sunt dileme care îi privesc pe toți: miri și furnizori, într-o industrie în care, contextul actual nu ne dă de ales.

Cu acest scop am stat de vorbă cu mai mulți profesioniști din domeniul nunților, wedding planneri și reprezentați ai locațiilor despre recomandări care să te ajute să iei cele mai bune decizii în următoarea perioadă.

În situația dată, ce este de făcut?

Laura Pop, coordonator de evenimente la restaurantul Casa Boema din Cluj-Napoca, un etalon al nunților vintage-chic, ne spune:

În mod firesc, probabil majoritatea mirilor sunt acum copleșiți între a face una din următoarele alegeri:

  1. Să stea în așteptare, sperând că până la evenimentul lor se vor liniști apele și totul va rămâne conform planului;
  2. Să anuleze evenimentul pentru a-și recupera măcar parte din investiții, urmând să reia la un moment dat demersurile, poate cu o listă mai restrânsă de invitați, sau poate dimpotrivă, în funcție de situație;
  3. Să amâne evenimentul pe o dată mai înspre finalul sezonului, în speranța că pericolul va dispărea până atunci.

E greu de dat un sfat ținând cont că situațiile particulare pot fi extrem de diferite, însă la modul general, ultima variantă pare opțiunea cea mai potrivită și cu riscurile cele mai mici.

De ce? Pentru că amânarea presupune cele mai mici pierderi financiare – majoritatea furnizorilor, dacă sunt anunțați din timp, pot face modificări fără să îi coste nimic. Pentru anul viitor însă, deja șansele de a găsi date disponibile scad pe măsură ce trece timpul.

Anul aceste e foarte posibil ca în întregul domeniu să existe modificări care să permită mutarea zilei nunții: evenimente care se țin vinerea, spre exemplu, sau prelungirea sezonului cu luni pline în noiembrie sau chiar decembrie.

Riscul este foarte mic, întrucât în eventualitatea în care problemele durează luni bune de zile, în cel mai rău caz se ajunge la o nouă amânare.

Sfat: cu cât mirii iau mai devreme decizia mutării datei, cu atât șansele ca majoritatea furnizorilor implicați să fie încă disponibili.